Dry needling 

Wat is dry needling?

Dry Needling is een effectieve behandelvorm bij spierpijn- klachten. Dry Needling wordt gedaan door de fysiotherapeut. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald.

Meestal is de verbetering in souplesse, kracht en pijn direct voelbaar.

Wat is een triggerpoint?

Een een triggerpoint of spierverharding is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven, die kenmerkend zijn voor deze spier. Spierverhardingen worden ook vaak ‘spierknopen’ genoemd. Bij het onderzoek naar de oorzaak van de pijn zien we vaak dat er meerdere spieren bij betrokken kunnen zijn.

Hoe ontstaat een triggerpoint?

  • door een verkeerde beweging, een ongeluk of een val
  • door een verkeerde houding of overbelasting
  • door beschadiging van weefsel
  • door overbelasting bij sport
  • slaap tekort
  • allergieën en chronische ontstekingen
  • langdurige afwezigheid van beweging door bv gips
  • stand afwijking van voeten, enkels en knieën 
  • psychologische factoren, zoals stress, vermoeidheid of depressie

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als het triggerpoint aangeprikt wordt, kunt u een klein schokje voelen, dat soms even pijnlijk kan zijn. De spier ontspant zich na de schokjes direct.
Soms krijgt u het ineens warmer of gaat u zweten. Het is belangrijk dit aan de therapeut te melden, maar u hoeft zich er geen zorgen over te maken.

 

Wat gebeurt er na de behandeling?

U kunt soms 1 of 2 dagen een zeurderige (spier)pijn hebben na de behandeling. Dat verdwijnt ook weer.
De ervaring is dat na de behandeling de behandelde spieren veel soepeler zijn en de pijnklachten vaak al verminderen. De resultaten zijn over het algemeen sneller en duren langer dan met massage of rekoefeningen.
Meestal krijgt u wel ondersteunende oefeningen als advies mee.

Wat is het verschil met acupunctuur?

Bij acupunctuur worden meestal een aantal naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Er wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden.
Bij Dry Needling worden kortdurend enkele spieren behandeld. De behandeling is gericht op spierverhardingen en houdt zich niet bezig met een energieconcept, zoals dat bij acupunctuur wel gebeurt.

Fysiotherapie en kinderfysiotherapie Karen de Lange | fysiodelange@karendelange.nl